GENÇLİK MECLİSİ BASKETBOL TURNUVASI

DENİZLİ BAROSU GENÇLİK MECLİSİ

2019 YAZ BASKETBOL TURNUVASI

Format ve Katılım Koşulları

• Turnuvaya sadece Denizli Barosu’na kayıtlı avukat, avukat stajyerleri ve eşleri katılabilir.
  • Takımlar 5 oyuncudan oluşur. (4 asil, 1 yedek)
  • Maç 4’er kişilik takımlar halinde tek potada oynanır.
  • Takımlar maç saatinden 15 dakika önce sahada hazır bulunmalıdır.
  • Grup aşamasında galibiyet halinde takıma 2 puan, mağlubiyet halinde ise 1 puan verilecektir. Grup sıralamaları toplanan takım puanlarına göre yapılacaktır. İki takım arasında puan eşitliği söz konusu olursa kendi aralarındaki oynanan maçın galibi bir üst tura çıkacaktır. Bir üst turda grup birincileri, grup ikincileri ile eşleşecektir.
  • Üst tur maçları tek maç üzerinden oynanacak olup, galip olan takım bir üst tura çıkacaktır.
  • Takımlar en az 3 oyuncu olarak sahada hazır bulunmalıdır. Bu sayının altında kalan takım maçı hükmen kaybeder.
  • Kurallar gereği herhangi bir oyuncunun maç sırasında oyun dışı kalması halinde, takımdaki oyuncu sayısı 2’ye düşerse, kişi sayısı 3’ün altına düşen takım hükmen mağlup sayılır.
  • Maç sırasında iki teknik faul ve/veya sportmenlik dışı faul alan oyuncu maçtan ihraç edilir.
  • Turnuvada sadece bir takımda oynanabilir. Turnuva başladıktan sonra takımlarında oyuncu değişikliği yapmak isteyen takımlar turnuva kuruluna başvurarak onay almak zorundadır.
  • Turnuvada dereceye giren takımlara, derecelerine göre başarı plaketi verilir.
  • Turnuvaya katılmak isteyen takımların 12 Haziran 2019, saat 16.30’a kadar baro kalemine takım isimlerini ve oyuncu listelerini bildirerek katılım ücretini yatırmaları gerekmektedir.
  • Turnuva katılım ücreti takım başı 400,00-TL’dir.
  • Not: Turnuvaya kadınlardan oluşan takım başvurması halinde kadın basketbol turnuvası da düzenlenecektir.

Oyun Kuralları

• Maça başlayacak takım yazı-tura atışı ile belirlenir.
  • Oyun süresi 15 dakikalık 1 periyottur. Oyun saati ölü top durumlarında ve serbest atışlarda durdurulacaktır. 20-20 eşitlik olması durumunda 2 fark yakalayan takım galip sayılır.Ancak, kurala uygun oyun saatinin bitmesinden önce 21 ya da daha fazla skor yapan ilk takım maçı kazanır. Bu ‘altın skor’ kuralı sadece kurala uygun oyun süresine uygulanır (olası bir uzatmaya değil).
  • Oyun süresinin sonunda skor eşitse bir uzatma oynanacaktır. Uzatma başlamadan önce 1 dakikalık bir ara olacaktır. Uzatmada 2 sayı yapan ilk takım maçı kazanır.
  • Oyuncu değişikliği sayıdan sonra ya da oyun durduğunda yapılabilir.
  • Her sayıdan sonra top karşı takıma geçer. Maç 3 sayı çizgisinin gerisinden başlar.
  • 5 takım faulü sonrası yapılan her faul 1 serbest atış ile cezalandırılır.
  • 3 sayı çizgisinin içinden atış halindeki fauller, atış başarısızsa 1 serbest atış, 3 sayı çizgisinin arkasından atış halindeki fauller de 2 serbest atışla cezalandırılacaktır.Atış başarılıysa sayı sayılacak ve şut atan oyuncuya 1 ek serbest atış hakkı verilecektir.
  • Yapılan hücum sonrası sayı olmaz ise, rebound alan takım eğer savunma takımıysa hücum etmek için 3 sayı çizgisinin dışına çıkar; hücum takımıysa 3 sayı çizgisinin dışına çıkmadan maça devam eder. Savunma takımı topu çalar ya da bloklarsa, topu 3 sayı çizgisinin dışına götürmelidir.
  • 3 sayı çizgisinin dışından yapılan atışlar 2, içinden yapılan atışlar 1, serbest atışlar ise basket olması durumunda 1 sayı olarak değerlendirilir.
  • Takımların her maç için 1 dakikalık mola hakkı vardır. 20-20 eşitlik olup maç uzarsa 1 dakika daha ek mola hakkı verilir.
  • Sportmenlik dışı faulve teknik faul tek atış ile cezalandırılır. Hücuma atışı yapan takım devam eder.
  • Paylaşılamayan top kararında, hücum sırası savunma yapan takıma geçer.
  • Turnuvayı olumsuz ve/veya fair-play harici hareketlerle sürdüren takım turnuva kurulunca turnuvadan diskalifiye edilir.
  • Bir takım yeteri kadar sepete hücum etmiyorsa (zaman çalma ya da aktif oynamaktan kaçınma), hakem hücum takımına son 5 saniyeyi sayarak bir uyarı verecektir. 5 saniye sonunda takım hücumunu gerçekleştirmemiş olursa top karşı takıma verilecektir.
  • Burada yazılmayan kurallar hususunda maç sırasında hakemin kararı ve turnuva kurulunun vereceği kararlar geçerli olup, turnuvaya katılanlar bu kuralları kabul etmiş sayılır.Ayrıca Fiba 3x3 Basketbol Turnuvası Kuralları kıyasen uygulanır.
  • Oyuncuların 6 faul yapma hakkı vardır ve 6 faulu geçen oyuncular oyundan çıkarılır.

<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024