DUYURU
Tarih: 31.01.2019| Okunma Sayısı: 871

30.01.2019 TARİH VE 30671 SAYILI RESMİ GAZETE’DE 7162 SAYILI GELİR VERGİSİ İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN YAYIMLANMIŞTIR

30.01.2019 günü yayımlanan 7162 sayılı torba yasada;

- 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu,

- 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,

- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu,

- 3621 sayılı Kıyı Kanunu,

- 3624 sayılı Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı Teşvik ve Muafiyetleri Kanunu,

- 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,

- 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu,

- 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu,

- 5978 sayılı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığına İlişkin Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun,

- 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmıştır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun tazminat ve yardımlarda müteferrik istisnaları düzenleyen 25. maddenin 1. fıkrasının 1. bendi;

“1. Ölüm, engellilik ve hastalık sebebiyle verilen tazminat ve yardımlar ile 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu’na göre ödenen işe başlatmama tazminatı;”şeklinde değiştirilmiştir.

Maddenin eski hali;

“1. Ölüm, (Değişik ibare : 6462 - 25.4.2013 / m.1/11-a) “engellilik”, hastalık (Değişik ibare : 5904 - 16.6.2009 / m.1 / Yürürlük / m.40) “ve işsizlik sebepleriyle (işe başlatmama tazminatı dahil) verilen tazminat” ve yapılan yardımlar;” şeklindedir.

Yapılan değişiklik ile sadece 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu uyarınca ödenen işsizlik ödeneği ve 4857 sayılı İş Kanunu’na göre ödenen işe başlatmama tazminatı müteferrik istisna kapsamında tutulmuştur.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na geçici madde eklenmiştir. Anılan madde;

“GEÇİCİ MADDE 89 – 27/3/2018 tarihinden önce karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar üzerinden tevkif edilerek tahsil edilen gelir vergisi, hizmet erbabının düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde tarha yetkili vergi dairelerine başvurmaları ve dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri şartıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun düzeltmeye ilişkin hükümleri uyarınca red ve iade edilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak üzere vazgeçilen davalarla ilgili olarak yargılama giderleri ve vekâlet ücretine hükmedilmez.

Hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunan iade talepleriyle ilgili olarak bu madde hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.” şeklindedir.

Meslektaşlarımıza saygı duyurulur.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

7162 sayılı Kanuna buradan ulaşabilirsiniz.

<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024