BASIN AÇIKLAMASI

25 KASIM

“KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜ”

BASIN AÇIKLAMASI

25 Kasım , Dominik Cumhuriyeti'nde , Rafael Leonidas Trujillo’nun diktatörlüğüne karşı mücadele eden Clandestina Hareketi'nin öncülerinden olan Patria , Minerva ve Maria Mirabel kardeşlerin sistem tarafından katledildiği tarihtir. Mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından , tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildikleri, utanç gününün ve insanlık ayıbının yıl dönümüdür.

Mirabel kardeşler, ülkelerinde siyasal özgürlük için kararlılıkla mücadele ederek Latin Amerika'daki diktatör Rafael Leonidas Trujillo'ya meydan okur . Bu yüzden diktatörlük tarafından zulme uğrayarak pek çok kez hapsedilir ve en son olarak da 25 Kasım 1960 yılında arabalarından zorla indirilerek tecavüz ve işkenceyle katledilirler.

1981'de Dominik'te toplanan Latin Amerika Kadın kurultayında; 25 Kasım , "Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü" olarak kabul edilmiş , yine 1985 yılında, BM tarafından "25 Kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele" günü ilan edilmiştir. 1981 den bu yana dünyanın dört bir köşesinden kadınlar, her 25 Kasım’da efsaneleşen bu üç kelebeği anıyorlar.

Mirabel kardeşlerin vahşice katlinin üzerinden yarım yüzyıldan fazla zaman geçmesine rağmen hala kadınlar maalesef toplumsal cinsiyet eşitsizliğine , ayrımcılığa , aile içi şiddete ve cinsel saldırıya maruz kalmaktadır.

Kadına şiddetle mücadelede toplumun tüm kesimleri top yekün mücadele etmelidir. Bu mücadelede biz de Denizli Barosu olarak , şiddete uğramış kadın ve çocuklarımızın her an yanındayız. Kadına ve Aile Bireylerine Karşı Şiddetin Önlenmesi Projemiz olup , şiddete maruz kalan kadınlarımız istenmeyen bir durumla karşılaşmaları halinde 264 25 25 numaralı telefonumuzu arayarak veya bizzat Denizli Barosuna başvurarak yardım talebinde bulunabilirler. Şiddet hattı numaramız 7 gün 24 saat hizmete açıktır. Ekonomik durumu müsait olmayan mağdur kadınlarımızın avukatlık ücretleri Baromuzun Adli Yardım Fonundan karşılanmaktadır.

Şiddete maruz kalan kadınlarımıza hukuki yardım Baromuz tarafından yapılmakta , ama asıl beklentimiz şiddetin hiç olmamasıdır. Bunun için de görev ilk olarak annelere düşmekte . Çünkü şiddeti uygulayan erkek de bir anne evladı olup anneler erkek çocuklarını büyütürken , sevgiyi , şefkati , kardeşliği eşitliği , merhameti ve insani değerleri iyi vermelidir.

25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü” vesilesi ile ; narin birer kelebek olan tüm kadınlarımıza güzel günler diliyor hiçbir kelebeğin kanadının kırılmamasını temenni ediyorum.23.11.2012

Denizli Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu

Kadına ve Aile Bireylerine Karşı Şiddeti Önleme Merkezi

Adına

Koordinatör Üye Avukat Mefaret AYDIN