Tarih: 7.02.2018| Okunma Sayısı: 2315

Sayın Cumhurbaşkanımız, 06.02.2018 tarihli parti grup toplantısında, Türkiye Barolar Birliğinin isminin önünden “Türkiye” ibaresinin kaldırılması gerektiği şeklinde düzenleme yapılması için Bakanlar Kurulu' nu göreve çağırmıştır.

Türkiye Barolar Birliği adını, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’ndan almakta; bütün baroların katılmasıyla oluşan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Dolayısıyla, adındaki "Türkiye" ifadesi 79 ilin barosunun ortak paydasını oluşturduğu ve Baroların çatı örgütü olduğu için vardır.

Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulduğu bugünlerde; Baroların ve Türkiye Barolar Birliği'nin ne kadar hassas davrandığı aşikarken bu yönde bir açıklama 110 bin avukatı ziyadesiyle üzmüştür. Şu bilinmelidir ki; Türkiye Barolar Birliği ve barolar yargının asli unsuru olan bağımsız savunmayı temsil eden avukatların kanuna dayalı kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Bir çok meslek örgütünde üyelik ihtiyari iken serbest avukatlık icra etmek isteyen kanun gereği barolara üye olmak zorundadır. Bu hassasiyetin farkında olan Barolar ve Türkiye Barolar Birliği her zaman hukukun üstünlüğünü ilke edinerek devletinin, milletinin yanında olmuştur, bundan sonra da olmaya devam edecektir.

İl Barolarının geçmişte bazı yapılarca alternatiflerini oluşturulması amacıyla çeşitli isimlerle faaliyet gösteren oluşumların hayata geçirildiği düşünüldüğünde Baroların varlığının ve Türkiye Barolar Birliği çatısı altında toplanmış olmasının önemi bir kez daha anlaşılacaktır.

Türkiye Barolar Birliği'nin önündeki "Türkiye" ibaresinin kaldırılması, ayrıca belirtildiği gibi illerde farklı baro oluşumların önünün açılması halinde bölünmüş, parçalanmış, etnik kimliklere ve inançlara dayalı baroların ortaya çıkması mümkün olacaktır. Türkiye Barolar Birliği'ni ve savunma örgütlerini itibarsızlaştıracak; bu girişimden Hukukun ve Hukuk Devletinin büyük zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle, savunma örgütünün tüm ülkeye aidiyetini anlatan TÜRKİYE sözcüğünün kaldırılmasına ilişkin girişimin durdurulması çağrısını kamu oyu ile paylaşırız.

DENİZLİ BAROSU BAŞKANLIĞI

<<<Nisan 2024><<