Tarih: 23.11.2016| Okunma Sayısı: 1743

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e 'Millet Mektepleri Başöğretmenliği' unvanının verildiği, 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün tüm eğitimcilerimize kutlu olmasını diliyorum...

Genç Türkiye Cumhuriyeti'nde eğitimdeki devrim 1 Kasım 1928 günü gerçekleşmiştir. Arap alfabesinden, Latin alfabesine geçiş, 'bir gecede cahil kaldıklarını' iddia edenlerin aksine aydınlık geleceğe yürüyüşün ilk adımı olmuştur.

Bu süreçte Millet Mektepleri'nin üstlendiği misyonun yanı sıra; Başöğretmen Atatürk'ün bizzat kara tahtanın başına geçerek sadece okul çağındaki gençlerin değil tüm ülkenin çağdaşlaşma yolunda engeli olan hurafelerden, köhneleşmiş düşünce ve uygulamalardan kurtulmasının ilk adımını atması; O'nun kurtuluş savaşının dahi komutanı olmasının yanı sıra sivil yaşamda ne kadar iyi bir halk önderi, devrimci ve öğretmen olduğunun da göstergesidir.

Böyle bir liderin işaret ettiği yolda elbette tüm ulus arkasından gidecektir.

Tarih sayfalarındaki bu kısa yolculuk Milli şuur ile donanmış fedakar öğretmenler sayesinde halkı kul olmaktan, tebaa olmaktan kurtarıp özgür yurttaşlar haline dönüştürmüş, ülkeyi süratle medeniyete taşımıştır.

Toplumun özgür yurttaşlıktan, bağımsız, bilimsel düşünen birey olmaktan yeniden kul olmaya, tarikatların, cemaatlerin müridi, tebaası, kölesi olmaya yöneltilmek istenen şu dönemde 24 Kasım Öğretmenler Günü'nün önemi, kabul edildiği 1981 yılından bu yana ilk kez bu kadar çok ehemmiyet kazanmıştır.

Bireylerin kişiliklerinin gelişmesinde öğretmenlerimizin emeği çok büyüktür. Demokrasinin kazanımında öğretmenlerin üstlendiği misyon tartışma götürmez şekilde, bugün o demokrasiyi dillerine dolayanlardan katbekat fazladır.

Denizli Barosu; Atatürk ilke ve devrimlerinin yolunda, aydınlanmanın meşalesini yeni kuşaklara taşıyan, çağdaşlık gayretinin mimarları öğretmenlerimizle aynı heyecanı paylaşmaktadır.

Cumhuriyet'in özgür yurttaşlarını yetiştirme, Cumhuriyet devrimlerini yaşatma kararlılığını sürdüren özverili öğretmenlerimizin gününü kutlarken, öğretmenlerimizi; haklı çabalarında asla yalnız bırakmayacağımızı kamuoyu ile saygıyla paylaşırız.

Denizli Baro Başkanı

<<<Mart 2024><<