Kayıtlı Elektronik Posta (kep)
Tarih: 15.07.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 3163

 MASAK kapsamındaki tüm kurumlara e-Tebligat zorunluluğu

 

Kamuoyunda "yeni yargı paketi" olarak bilinen TCK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’un Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) kapsamındaki tüm yükümlülere Elektronik Tebligat (E-Tebligat) zorunluluğu getirildi. E-Tebligat için gerekli olan Kayıtlı E-posta (KEP) adresini almadığı ve e-Tebligat yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen kişi, kurum ve kuruluşlar, her tespit için 10 Bin TL idari para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

 

Başta bankalar, portföy yönetim ve sigorta şirketleri olmak üzere, spor kulüpleri, noterler, serbest muhasebeciler, mali müşavirler ve Avukatlar gibi yeni düzenleme kapsamında elektronik yolla tebligat alması zorunlu olan tüm yükümlülerin e-Tebligat alabilmesi ve gönderebilmesi için, artık Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi edinmesi gerekiyor. 28 Haziran 2014 tarih ve 29044 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6545 sayılı Türk Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Kanununun 86. ve 87. maddeleri ile 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanunun 9. ve 13. maddelerine eklenen hükümler doğrultusunda uygulamaya konan bu yeni düzenleme, e-Dönüşüm uygulamalarını bütün boyutlarıyla hayata geçirmeyi amaçlıyor.

 

E-Tebligat almaya ve göndermeye uygun KEP adresi edinmeyen veya sistem oluşturmayan kanun kapsamındaki yükümlüleri ise, her bir tespit için 10 Bin TL idari para cezası bekliyor. Kanunla hükme bağlanan bir diğer konu, bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının toplam tutarının 250 Bin TL'yi geçemeyecek olması.

 

Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilere yapılacak tebligatların, hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi ve elektronik belge yönetim sistemine entegrasyonunun hızlandırılması gibi gerekçelerle uygulamaya konan bu maddeler, aynı zamanda kara para aklama işlemlerinin ve terör finansmanının da önüne geçmeyi hedefliyor.

 

KEP Haberleşmeleri Hem Tasarruflu Hem Delil Hükmünde

Türkiye’nin önde gelen güven kurumu ve Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-Fatura, e-İmza, e-Arşiv hizmetleri sağlayıcısı TÜRKKEP'ten yapılan açıklamaya göre, bilişim çağına ve hukukuna uygun hale getirilen tebligat işleminin elektronik ortamda yapılması, kişi ve kurumlar için son derece avantajlı. TÜRKKEP Genel Müdürü Yüksel Samast, e-Tebligatın önemine değinerek, “Yeni yasal düzenlemeyle kapsamı genişleyen e-Tebligat uygulamaları, şu ana kadar tüm anonim, limited ve komandit şirketler için  bir zorunluluk olmasının yanında, artık birçok kurum, şirket ve muhasebeciler, mali müşavirler, noterler ve avukatlar gibi meslek mensupları için de zorunlu hale gelmiş bulunuyor.

 

KEP sistemi ve e-tebligat uygulamaları kişi ve kurumlar için zaman, maliyet, verimlilik, çevre ve insan gücüne kadar pek çok farklı açıdan önemli avantajlar sağlıyor. E-Tebligat, yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli kesin teslim garantisi sunan KEP sistemi ile yapılarak, yargı sürecini hızlandırarak davaların daha kısa sürmesini sağlayacak, hak kayıplarının önemli oranda azalmasına yardımcı olacak ve tebligat çıkaran merciler ile çok fazla sayıda tebligat alan kurumlar için kağıt, postalama, işçilik, saklama gibi maliyetlerde yüksek oranda tasarruf sağlayacak” diyor.

 

 

Elektronik Tebligat (E-Tebligat) Nedir?

E-Tebligat, tebliğ çıkarmaya yetkili kurumlar tarafından elektronik ortamda hazırlanmış tebligatların değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde kayıtlı elektronik posta yoluyla alıcılarına iletilmesidir. 19.01.2013 Tarihli ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile Anonim, Limited ve Komandit şirketlerin e-Tebligat'a elverişli KEP adresi edinmeleri zorunlu kılınmıştır. E-Tebligat hizmeti almak isteyen tüzel kişiler yetkilendirilmiş birimlere, gerçek kişiler ise internet üzerinden veya yetkilendirilmiş birimlere başvurarak KEP hesabı alabilir.

 

KEP Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir. KEP sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği senet hükmünde kesin delil olarak en az 20 yıl süreyle saklamaktadır. Gönderilerin içerikleri ve iletiler KEP Hizmet Sağlayıcısı (KEPHS) tarafından okunmaz, kopyalanmaz ve saklanmaz. Ancak, kullanıcının talep etmesi halinde KEPHS’den   güvenli ve yasal geçerli e-Arşiv hizmeti temin edilebilir. Takip kolaylığı sağlayan KEP, ihtar, ihbar, ekstre, talimat, gönderiminden sözleşme, dilekçe, beyanname ve teklif gönderimine kadar pek çok farklı alanda, her türlü resmi belge paylaşımında kullanılıyor.

 

E-Tebligat için gerekli olan KEP adresi edinmek ve ayrıntılı bilgi almak için: http://www.turkkepdenizli.com/

 

TÜRKKEP Hakkında:

TÜRKKEP, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) hizmetleri sağlamak üzere, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirilmiş ülkemizin ilk ve tek özel girişim sermayesiyle kurulmuş güven kurumudur. TÜRKKEP, kurumsal güvenilirliği ve tarafsızlığı ilke edinen; sahip olduğu birikimi, deneyimi, teknolojik altyapısı, uzman kadrosu ve güven kurumu olma özellikleriyle, ülkemizin öncü Kayıtlı Elektronik Posta Hizmet Sağlayıcısı (KEPHS) olarak tüm şirketlere, kurumlara, kuruluşlara ve bireylere KEP hizmetleri sağlamaktadır. TÜRKKEP, KEP sahibi gerçek kişi ve tüzel kişi müşterilerinin bilgilerini, belgelerini, kayıtlarını ve delillerini bilgi güvenliği ve kişisel verilerin korunması standartlarına ve yasal düzenlemelere uygun olarak korumakta, müşterilerine hızlı, kaliteli, güvenilir ve katma değerli hizmetler vermektedir. TÜRKKEP aynı zamanda KEP, e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter, e-İmza ve e-Mutabakat hizmetlerinin hepsini bir arada sunan ilk ve tek güven kurumu olma özelliği de taşımaktadır.

TÜRKKEP, dünyada ilk defa anında KEP adres tescili ve e-İmza hizmetlerini sağlayan ve yerinde başvuru hizmeti veren tek KEPHS olarak, kurumsal ve bireysel KEP çözümleriyle ülkemizde öncü uygulamalar ile hayatımızı kolaylaştırıyor.

www.turkkep.com.tr

 

 

 

KEP Nedir?

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), her türlü ticari, hukuki yazışma ve belge paylaşımlarınızı gönderdiğiniz biçimde koruyan, alıcının kim olduğunu kesin olarak tespit eden, içeriğin kesinlikle değişmemesini ve içeriği yasal geçerli ve güvenli, kesin delil haline getiren sistemdir.

KEP sistemi, gönderici ve alıcı kimlikleri, gönderi zamanı, teslim edilme zamanı, erişilme zamanı ve içerik bütünlüğünü kesin ve değiştirilemez olarak koruyarak, taraflardan herhangi birinin inkâr edemeyeceği yasal bir delil olarak 20 yıl süreyle saklamaktadır.

Gönderilerin içerikler KEP Hizmet Sağlayıcısı tarafından okunamamakta, kopyalanamamaktadır. Yazışmalarınızı KEP ile yaparak zaman kaybından kurtulurken aynı zamanda kâğıt kullanmadığınız için doğaya katkıda bulunursunuz.

KEP üzerinden e-posta göndermek için e-İmzaya sahip olunmalıdır, e-İmzası olmayanlar sadece gelen e-postaları alabilmektedir.

KEP Kullanım Alanları

Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) aşağıda sıralanmış alanların yanı sıra, yer ve mekân bağımsız resmi belge paylaşımı yapmanız gereken tüm alanlarda kullanabileceğiniz, iş ve özel hayatınızı kolaylaştıran, size daha fazla zaman kazandırarak, kullanım ve takip kolaylığı sağlayan bir sistemdir.

KEP nerelerde kullanabilir ?

v     Tebligat gönderimi / alımı

v     Ekstre gönderimi / alımı

v     Talimat gönderimi / alımı

v     Ödeme emri gönderimi / alımı

v     Bildirim gönderimi / alımı

v     İhtar, ihbar gönderimi / alımı

v     Mutabakat, sözleşme gönderimi / alımı

v     Fatura gönderimi / alımı

v     Beyanname gönderimi / alımı

v     Bildirge gönderimi / alımı

v     Teklif, sipariş, sipariş onayı gönderimi / alımı

v     Başvuru gönderimi / alımı

v     Dilekçe gönderimi / alımı

v     Duyuru ve çağrıların yapılması

v     İştirak taahhütnamesi gönderimi / alımı

v     Sözleşme gönderimi / alımı

v Müşteri şikâyetlerinin bildirilmesi / alınması

v Özgeçmiş gönderimi / alımı

 

KEP Mevzuatı

v     Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile ilgili yasal düzenleme 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yer almıştır.(MADDE 18(3) – 1525(2) )

 

v     Kayıtlı Elektronik Posta Sistemine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik,25/08/2011 tarihli ve 28036 sayılı Resmi Gazete

 

v     Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi ile İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğ,25/08/2011 tarihli ve 28036 sayılı Resmi Gazete

 

v     Kayıtlı Elektronik Posta Sisteminde Kullanılan İşlem Sertifikasına İlişkin Usul Esas,06.06.2012 tarih ve 2012DK-15259 sayılı Kurul Kararı

 

v     TÜRK CEZA KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6545 Kabul Tarihi: 18/6/2014 (MADDE 87 – 88 )

 

v     5549 Sayılı Kanunda değişiklik yapılmasına ait Cumhurbaşkanı tarafından onaylanan Kanun Tasarısı (MADDE 66 - 67 )

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.