BASIN AÇIKLAMASI
Tarih: 29.04.2014 23:00:00| Okunma Sayısı: 2683

BASIN AÇIKLAMASI

Adalet Bakanlığı Bilim Alt Komisyonu tarafından baroların ve avukatların katılımı  olmadan, dayatmacı bir anlayışla hazırlanarak yayımlanan, yeni Avukatlık Kanunu tasarısının, bu  hazırlanış şekli ile kabul edilebilir bir tarafı yoktur.

Bu tasarıda  baroların ve avukatların özerkliği Adalet Bakanlığı’nın insiyatifine  bırakılmakta, Adalet Bakanlığının vesayet sınırları genişletilmektedir.

Avukatlık sadece kazanç amacı ile yapılan bir meslek değildir. Avukatların en öncelikli işlevlerinden biri toplumdaki hak arama özgürlüğünün geliştirilmesi, insan haklarının evrensel değerlere ulaştırılması, hukukun üstünlüğünün sağlanmasıdır.

Avukatları bir tacir olarak gören anlayışı kabul etmiyoruz. Yeni tasarı ile avukat tacir ve işadamı haline getirilmek istenmekte,asıl işlevselliği kaybettirilmeye çalışılmaktadır.

            Tasarının özellikle üye sayısı olarak büyük baroların etkinliğini kırmaya yönelik olduğu çok açık ortadadır.

            Adalet Bakanlığı Bilim Alt Komisyonu tarafından hazırlanan tasarıyla ilgili ayrıntılı çalışmamızı ayrıca paylaşacağımızı belirtmekle birlikte; hemen dikkatimizi çeken ;

            - Avukatların yurt içinde şube açmasına olanak veren düzenleme, mesleğimizi derinden etkileyecek ve hukuk bürolarının tekelleşmesine neden olacak, ayrıca genç meslektaşlarımızın sömürülmesine sebep olacaktır. Bu durumda genç meslektaşlarımızın kendilerine ait bir büro açma şansları hiç kalmayacaktır.

            -Tasarıda baro yönetimlerinin görevleri sınırlandırılarak sadece bir meslek örgütü haline getirme amacı vardır.

- Baroların mevcut yasaya göre hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma görevi, şekil olarak yeni tasarıda korumuşsa da, tasarı genel haliyle irdelendiğinde Baroların dava açma ve katılma yetkileri kısıtlanarak bu görev ve sorumluluklar etkisizleştirilmiştir.

-Avukatlık sınavı, tasarı ile getirilen yeni düzenlemede Adalet Bakanlığı tarafından yapılan, TBB' nin hiçbir aşamasına ortak edilmediği bir nitelik taşımaktadır. Bu da kabul edilemez bir durumdur.

            -Tasarıda avukatın bir iş veya davada müvekkilini temsil edebilmesi için vekaletname alması şartı getirilmiş fakat ceza yargılamasının hükümleri saklı tutulmamıştır.Bu husus da savunma hakkına vurulan bir darbedir.

            -Tasarıda getirilen ve 10 yıllık meslektaşlarımıza verilecek “Uzman Avukat”  ünvanı,  meslektaşlar arasında haksız rekabetin doğmasına yol açacak ve genç meslektaşlarımızın sömürüsüne dayanak oluşturacaktır.

 

-Mevcut baro organları yönetim süresinin iki yıldan dört yıla çıkartılmasını bu çalışmayla birlikte kabul etmiyoruz.

            Yukarıda genel hatları ile irdelediğimiz söz konusu tasarıyı Denizli Barosu olarak  kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi, bu haliyle yasalaşmasına engel olmak adına Türkiye Barolar Birliği ve diğer barolarla birlikte mücadele edeceğimizi , tüm kamuoyuna duyururuz.

                                                                                                                                 Denizli Barosu Yönetim Kurulu

                                                                                              Adına

                                                Avukat Müjdat İLHAN

                                                                                       Denizli Barosu Başkanı

 

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. ADNAN DEMİRDÖĞER
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.