Tarih: 2.12.2013 22:00:00| Okunma Sayısı: 2218

DENİZLİ BAROSU ENGELLİ HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU ADINA; BASINA VE KAMUOYU’NA:

Bilindiği gibi 3 Aralık: Dünya nüfusunun çok büyük bir kısmını oluşturan engellilerin sorunlarının belirlenerek çözüme kavuşturulmasını, engellilerin yaşamlarına ilişkin farkındalığın artırılmasını amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ülkemizde ve ilimizde düzenlenen etkinlikler, yaşanan sorunların gündeme getirilmesine yol açsa da çözümlenmesi için gereken kamusal ve toplumsal dinamikleri yeterince harekete geçirememektedir.

Engellilerin sorunlarının çözümlenmesine yönelik olarak hazırlanan ve ülkemizce de kabul edilen Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi ve 5378 sayılı Engelliler Yasası’nın kamu ve özel kuruluşlara yüklediği yükümlülükler yerine getirilmemekte, kanun koyucunun amacı ve iradesi uygulamaya tam olarak yansıtılamamaktadır. Yaşanan sorunların çözümüne yönelik bir takım olumlu adımlar atılmasına rağmen engellilerin kamusal ve özel yaşam alanlarına erişiminin önündeki engeller kaldırılamamış, yapılması gereken mimari düzenlemeler ile fiziksel koşullar engelliler için tam olarak erişilebilir hale getirilememiştir. Bu bağlamda; Kamu Kurum ve Kuruluşları tarafından yapılması gereken mimari ve fiziki düzenlemelerin yasal yükümlülükler doğrultusunda yerine getirilmesi bakımından denetimi gerçekleştirecek olan ve her il merkezinde Valilik Koordinasyonu ile oluşturması öngörülen izleme komisyonlarının süratle çalışmaya başlaması gerekmektedir.

Engellilerin ülkemizde yaşadığı sorunlara paralel olarak avukatlık mesleğini icra eden engelli meslektaşlarımızın da engellerinden kaynaklanan kamusal ve özel alanlardaki sorunları çözüm beklemektedir. Bu anlamda engelli meslektaşlarımızın avukatlık mesleğini diğer meslektaşlarımızla eşit koşullarda yapabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması, meslektaşlarımızın Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ve özellikle mesleğin icra edildiği adliyelere erişimlerinin sağlanması için fiziki çevrenin erişilebilir duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu yöndeki çalışmalar baromuz ve Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı iş birliği ile öncelikli olarak Denizli Adliyesi’nde başlatılmıştır.

Engelli meslektaşlarımızın sorunlarının yalnızca fiziki koşullarla sınırlı olmadığı, kamusal ve özel alanda mesleklerini tam olarak icra etmelerinin önünde engellerin bulunduğu tartışılmaz bir gerçektir. Kamusal alanda çalışan meslektaşlarımızın hukuk müşavirliği, avukatlık, uzmanlık gibi unvanlı kadrolara atanmaları hem yasal hem anayasal bir zorunluluktur. Bu bakımdan Kamu Kurum ve Kuruluşları’nın yükümlülüklerini yerine getirerek engelli meslektaşlarımızın hak ettiği görevlere atanması ve çalışma alanlarının erişilebilir kılınması gerekmektedir. Ayrıca Kamu Kurumları’nın serbest avukatlarla yaptıkları hizmet sözleşmelerinde engelli meslektaşlarımızın da göz önüne alınması, engelli çalıştırma yükümlülüğü paralelinde ve anayasada yer alan pozitif ayrımcılık doğrultusunda düzenleme yapılması gerekmektedir. Engelli yurttaşlarımızın çözüm bekleyen sorunları ile engelli meslektaşlarımızın sorunlarının anayasal ve yasal anlamda çözüme kavuşturulması amacıyla 2012 yılında baromuz bünyesinde Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Komisyonu kurulmuştur. Komisyonumuz öncülüğünde, Engellilerin diğer yurttaşlarla eşit koşullarda haklarını kullanabilmesi için Denizli Barosu olarak gerekli katkıyı sağlayacağımızı basına ve kamuoyuna saygıyla sunarız.

DENİZLİ BAROSU ENGELLİ HAKLARI İZLEME VE DEĞERLENDİRME KOMİSYONU BAŞKANI

AV.REŞAT GÖCEN