Tarih: 10.12.2019| Okunma Sayısı: 72

Birleşmiş Milletler tarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabul edilişinin 71. Yıldönümü’ nü kutladığımız bugün, gerek ülkemizde gerekse dünyamızda maalesef insan hakları ihlallerini çokça yaşamaya, görmeye, duymaya devam ediyoruz. Her geçen gün binlerce insan yaşam, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır. Hak ihlallerinin günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini ne yazık ki üzülerek izliyoruz. Oysa ki, Evrensel Bildirge'nin kabulü ve insan haklarının evrenselliği fikri insanlık için büyük bir kazanımdır.

Bireylerin kanun önünde eşitliğine ve hukuk üstünlüğüne dayanan, sevgi, saygı, dostluk ve kardeşlik duygularını geliştiren, insanın insan olması sebebiyle sahip olduğu insan hakları; cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, servete, siyasal veya herhangi bir ideolojik düşünceye bağlı değildir. İnsan hakları, insan olmanın, insanca yaşamanın ve insan olarak var olmanın onurudur.  Bu nedenle; hukuk devleti ilkesini benimseyen her ülkede, hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi yönündeki çalışmalar ve yasal düzenlemeler, göstermelik olarak değil, hak ve özgürlüklerin tüm insanların ihtiyacı ve demokrasinin bir gereği olduğu için yapılmalıdır.

Ülkemizdeki özellikle yargı ve hukuk alanında yaşanılan sorunlar, insan hak ihlallerinden kaynaklanmaktadır. Bireylerin artık daha özgür olduğu düşüncesiyle insan haklarının yadsınması görmezden gelinmemeli, insan haklarını esas alan, demokratik, laik hukuk düzeninin, ulus devlet anlayışının tüm yurttaşlarımızda ortak bir dayanışma duygusu içinde olması gerektiği unutulmamalıdır.

Dünyanın neresinde olursa olsun hak arama mücadelesinde insan haklarından yana olan ve insan hakları ihlallerine karşı her  platformda hukuk mücadelesi veren Denizli Barosu, temel hak ve özgürlük mücadelesini yılmadan dün olduğu gibi bugün de devam ettirecektir. İnsan haklarına ve insanlık değerlerine sahip çıkmak herşeyden önce insanlık görevimizdir. Bu bilinç ile hukukçu duyarlılığını ve sorumluluğunu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızda bu konuya daha çok önem vereceğimizi kamuoyuyla paylaşır, saygılar sunarız.

Denizli Barosu Yönetim Kurulu

Adına