Tarih: 2.08.2018| Okunma Sayısı: 1183

ABD ile Türkiye arasında birkaç aydan beri devam eden diplomatik sürtüşme, devletimizin tüm diplomatik girişimlerine karşın krize yol açmış, son günlerde Amerikan Hükümetinin aldığı yaptırım kararlarıyla, 70 yıllık dostluğu adeta dinamitlemiştir. Alınan ekonomik ve askeri yaptırımların siyasal yaptırımlara dönüşmesi, tehlikeli bir gidişata işaret etmektedir.

Sanık sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde yargılanan Amerikan Yurttaşı Rahip Bronson’un serbest kalıp kalmamasına karar verecek olan merci bağımsız hukuk kurumlarımız olup, diplomatik ilişkilerin anlaşma aracı haline getirilemez. ABD’nin böyle bir talepte bulunmasının ne ulusal ve ne de uluslararası hukukta yeri yoktur; Türk Yargısına bu şekilde müdahale edemez.

Türkiye Cumhuriyeti, milletiyle bir bütün ve bağımsızlığından asla ödün vermeyen bir ülkedir. 95 yıllık Cumhuriyet dönemi boyunca, temel ilkesi “Yurtta Sulh, Dünyada Sulh” olmuştur. Atatürk’ün temellerini attığı uluslararası diplomasinin tüm kurallarına uyarak Sevr’i aşmış, Lozan antlaşmalarını imzalamıştır. Bir asır boyunca aynı ilkeler doğrultusunda devam eden barışçıl devlet kimliği nedeniyle, geçici anlaşmazlıklar dışında ülkemizin varlığını tehdit etme cüretini hiçbir ülke göstermemiştir. Aynı şekilde ülkemiz de kendi varlığını tehdit etmeyen hiçbir ülkeye zarar verecek politika izlememiştir.

Bundan dolayıdır ki, saldırı hangi biçimde ve nereden gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti, vatandaşlarının sağduyusu ve devletinin yetkin idaresiyle bu saldırıları püskürtecek güç ve kararlılığa sahiptir.

ABD aldığı yaptırım kararlarını gözden geçirmek ve ülkemiz aleyhine geliştirdiği kriz politikalarına son vermek zorundadır. Bu hem ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluğun devamı, hem de devletlerarası ilişkinin çıkarları gereğidir. Çatışmanın hiçbir ülkeye ve halka yararı olmayacaktır.

Denizli Barosu olarak her konuda olduğu gibi, bu konuda da Hukukun üstünlüğünü, Yargının Bağımsızlığını, Demokratik Hukuk Devleti'ni savunmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Her şartta Türk devletinin menfaatleri kutsalımızdır.

Avukat Müjdat İlhan

Denizli Barosu Başkanı